Att börja rida

Det här med att sätta sig på en häst och rida iväg genom åkrar och ängar, hagar och skog med vinden i håret och vara ett med hästen och uppleva naturen som om inget annat fanns, är något som många värdesätter stort. Har man tur kanske man t.o.m. köper sig en egen häst men det är långt ifrån alla som har råd med det. Det mest vanliga är att anmäla sig till en ridskola och gå med i en ridgrupp, dels för att lära sig basen, dels för att få social kontakt och börja med enkla hästar som är vana vid fumliga elever.

Vad är ridning bra för?

Förutom den härliga gemenskapen med hästarna, ger ridning en bra motion som kräver god teknik och ett samspel med hästen. Är man sugen på att tävla ska man inte heller tveka en sekund. Sverige har haft en rad duktiga ryttare som tagit hem flera medaljer och utmärkt sig i mästerskapen. Så oavsett om det handlar om kontakt med hästar, motion eller tävling, så är ridsporten en mycket populär sport bland idrottare.

Under sin utbildning kan man även få chans att ta ryttarmärken, precis som i simskolan. Detta brukar inspirera eleverna ännu mer att nå högre nivåer.

Ridning finns även för funktionshindrade personer.

Gå med i en ridskola

På nästan alla orter i Sverige finns det ridskolor förhållandevis nära som man kan anmäla sig till. Det spelar ingen roll om man är gammal eller ung eller vilket kön man tillhör. Nybörjarkurser är till för alla åldrar även om det kanske mest är unga tjejer som rider, men faktum är att många äldre människor uppskattar ridningen och anmäler sig.

Om man inte riktigt vet vart man ska vända sig, finns Svenska Ridsportförbundet som har koll på alla föreningar och skolor ute i landet.

Idag erbjuder skolorna betydligt mer än de gjorde för bara 20 år sedan och vill man så kan man skräddarsy sin ridutbildning. Man kan även betala för enstaka lektioner om man så vill men det är vanligare att gå terminen ut så att man verkligen lär sig att skritta, trava, galoppera och hoppa hinder.

Kostnad

Att lära sig rida kostar en slant, det ska man inte sticka under stolen med. En termin som motsvarar ca en lektion i veckan brukar gå på ca 4000 kronor. Då finns allt att låna – häst, utrustning och personal. Det är en ganska dyr sport men frihetskänslan och glädjen som det ger, kan för många inte mätas i pengar.

Att priset är så pass dyrt beror på att hästarna måste tas väl om hand under hela året. Ridskolorna har trots det höga priset på lektionerna många frivilliga som ställer upp och tar hand om städning, rengöring av stall osv. Hästarna måste ha foder och utrustningen måste bytas ut. Och en stallplats är inte heller gratis.