De vanligaste hästsporterna

Hästhoppning

De vackert klädda ryttarna och de fint kammade hästarna flyger fram som på moln vid hoppningstävlingarna i OS och andra mästerskap. Och visst är det vackert att titta på? Peder Fredriksen och Malin Baryard är några bekanta namn på den svenska ryttarlistan och talangerna fortsätter poppa upp.

Hur höga hindren är beror dels på hästens mankhöjd och dels på vem som är ryttare. Ponnyer finns i flera kategorier med klasser från lätt till svår. Hindren är uppbyggda på olika sätt, de också.

Inom banhoppningen läggs en bana ut med olika hinder och svårighetsgrad.

Dressyr

Om man utövar hästdressyr innebär det att man som ryttare dirigerar hästen till musik och programmen finns från Lätt C till Grand Prix Special. Finalerna som ofta avgörs med freestyle är ett fritt program där hästen rör sig till musik. Det är lika avgörande som i konståkning, där rörelser, noggrannhet och samspel betraktas och poängbedöms. Dressyren kommer från militären som skulle rida perfekt under marscherna.

Fälttävlan

Detta beskrivs som den svåraste grenen inom ridsporten eftersom den inkluderar alla moment som dressyr, banhoppning och svår terräng som hästen ska ta sig fram på. Det handlar om banor som är upplagda i vatten, på gräs, på sand och kan vara mer eller mindre kuperade. Hästen bedöms utifrån lydnad, uthållighet, rörelsemönster och snabbhet och tävlingarna bukar bestå i flera dagar. Därför krävs det hästar som är i mycket bra skick och som är vana vid de olika banorna.

Hästbesiktningen är således mycket omfattande i fälttävlan.

Precis som i andra hästsporter, har fälttävlan olika kategorier och klasser beroende på häst och ryttare.

Reining

Om ordet låter obekant kan vi tala om att det liknar samma sak som cowboyen i USA håller på med, dvs rodeo. Man bär kläder som en cowboy och tävlar med hästen i olika manövrar där hästen blint måste lyda sin ryttare, galopp varvas med hastiga svängar, cirklar, pauser m.m. som domarna bedömer utifrån precision och attityd.

Trav och galopp

Travsporten i Sverige är oerhört stor och det satsas pengar på hästar som aldrig förr samtidigt som hästavel på de mest attraktiva raserna är mycket lukrativ. Galoppsporten har ännu inte kommit upp i travets höga nivå och fått samma status, men den är på uppgång. Travloppen körs över hela landet och man kan spela på bl.a. V75, V85 och Elitloppet.