Yrken med hästar

Vill man jobba heltid eller halvtid med hästar, finns det några vanliga yrken man kan satsa på. Vissa kanske inte garanterar en hög inkomst medans andra betalar bättre. Arbetstider kan också komma att bli en het fråga och ibland kan det förekomma tider som inte omfattar ett “8-5 jobb”.

Men även om man älskar att arbeta med hästar, har man rätt till kollektivavtal och förmåner.

Ridlärare

Man kan utbilda sig till ridlärare på tre nivåer. Denna utbildning brukar ske i Strömsholm där den kända djurkliniken även är belägen. Skolan samarbetar även med Svensk Ridsport som också utfärdar diplomen. Efter avslutad utbildning görs ett prov för respektive nivå och sedan kan man börja arbeta på en ridskola eller bli körlärare för ridsporterna. Som ridlärare kan man även vara med och rida in unghästar.

Veterinär inom travsport

Inom Svensk Travsport finns det tydliga regler om hästbesiktning och regelbundna kontroller för att se om hästarna inte är dopade, övertränade eller sjuka på något sätt. Under loppen måste dessutom legitimerad veterinär som är specialiserad på hästar och travsport vara på plats. De ska även kontrollera att transporterna sker under anständiga former så att hästarna inte tar skada eller mår dåligt.

Lantbrukare

Lantbruket dominerades av hästar fram till industrialiseringen på 1800-talet och de starka och tåliga kallblodsraserna som nordsvensken, var till stor hjälp på gårdarna när det gällde att dra tunga lass och ploga åkrar. Idag är de ersatta av traktorer och jordbruksmaskiner men hästar inom lantbruket förekommer trots allt ändå. Man har nämligen på flera håll valt att gå tillbaka till arbetshästarna ur ren miljösynpunkt och använda dem som körhästar, alternativt draghästar. Detta gäller främst de mindre lantbruken.

Organisationen Lantbrukarnas Riksförbund vill främja hästnäringen och få fram fler hästföretag i Sverige.