Några nya hästsporter

Allteftersom hästsporterna får fäste, uppkommer det även nya grenar där hästarna ligger i fokus. Vissa har ännu inte gjort någon större succé, medans andra är på stark frammarsch.

Bågskytte med häst

Beridet bågskytte är bågskytte på hästryggen och påminner mycket om de legendariska Robin Hood-filmerna där männen sköt med pilbåge mot sheriffens män för att ta skatterna.

Sporten innebär att man bygger upp en bana i skogen där ryttarna tar sig fram fritt, ibland utan både tyglar och sadel för att sikta på måltavlorna, vilket gör att samspelet mellan häst och människa är så viktigt. Det kan således vara svårt att hålla sig kvar på hästryggen, men skam den som ger sig. Beridet bågskytte blev nyligen erkänt inom Riksidrottsförbundet.

Skijoring eller skijøring

I många länder har denna nya hästsport fullkomligt exploderat i de snötäckta bergen. Den kommer egentligen från Skandinavien och närmare bestämt Norge, men har uppmärksammats även på andra platser i världen. Man kan enkelt säga att det är en blandning av slalom, vattenskidor och skidhopp där åkaren blir dragen av en häst med utrustning som gör att man kan dirigera den. Fartfyllt, actionladdat och kul.

Förekommer även med skoter och hund.