Bra kost till hästar

Hästar på bete

En bra kost är otroligt viktigt för din häst, foderstaten bör anpassas individuellt efter varje häst. En häst som arbetas ofta behöver naturligtvis mer foder än en som inte arbetas så mycket. Kosten har stor betydelse för hästens allmäntillstånd och får den inte rätt kost kommer den inte att må bra. Tecken på att hästen får felaktig kost kan vara att den blir för smal eller för tjock, att pälsen är matt eller att hästen upplevs som ilsken. Foder delas in i fem grupper och dessa är kraftfoder, grovfoder, saftfoder, vitaminer och mineraler. Att fodret håller hög kvalitet är också ytterst viktigt, hästar är mycket känsliga för till exempel damm och mögel och kan utveckla problem med luftvägarna eller få kolik.

Varierad kost

Hästar på bete

Hästens normala foder har ju i alla tider varit gräs och en vild häst tillbringar större delen av tiden med att äta. Detta bör man tänka på även när det gäller stallade hästar. Man bör fodra hästen ca tre till fem gånger per dag för att den skall må bra. Den måste också alltid ha tillgång till friskt vatten och en saltsten. En häst kan dricka upp till 50 liter vatten per dygn. Kontrollera att kvaliteten på till exempel hö håller hög klass, arbetet går lätt med en balgrip och ser du tecken på att det är dammigt eller börjat mögla skall det genast kastas bort.

Viktigt när du fodrar

Tänk på att inte fodra hästen precis innan den skall arbetas. Den bör äta senast en timme innan den skall utföra någon aktivitet. Ge heller inte foder till en svettig häst som just arbetat, vänta minst en halvtimme innan du fodrar. Ge också alltid hö före du ger kraftfoder. Ge inte mer foder än hästen äter och ta alltid bort gammalt foder från krubban. Rätt foderstat är viktigt, inte minst nu då det råder foderbrist i Sverige så var noga med att ge rätt mängd foder.