Hästarnas land – res till Mongoliet

Älskar du hästar och att resa? Res till Mongoliet och upptäck nomadernas fascinerande liv på en hästrygg – blicka ut över stäppen och beundra bergsvyerna. Galoppera fram mot solnedgången och möt ett landskap där det inte verkar finnas ett stängsel eller staket så långt ögat når! Ett fritt öppet landskap för både hästarna och människorna som lever sina liv i samklang med naturen.

I Mongoliet har hästen och människan varit två trogna följeslagare under tusentals år och banden mellan människan och hästen är starka. I stort sett hela den mongoliska kulturen bygger på samspelet mellan hästen, naturen och människan. Älskar du hästar kommer du sannerligen älska Mongoliet och hästfolket som lever och bor som de gjort i hundratals år bakåt i tiden.

Här finns vildhästen bevarad

I Mongoliet finns även vildhästen kvar i sin ursprungliga form – det vill säga den hästen vars DNA ligger till grund för alla andra hästrasers utseende och mentalitet. Detta är en fantastisk upplevelse att få se dessa vildhästar i sin naturliga miljö, på de öppna slätterna och i flock – det blir verkligen ett minne för livet!

Har ni inte ekonomi till en planerad drömresa precis nu? En lösning kan vara att ta ett lån och betala av senare när ni är hemkommen från drömresan. För en del drömmar skall införlivas – livet är för kort för att inte levas fullt ut. Kom dock ihåg att lägga upp en återbetalningsbudget eftersom alla lån skal betalas tillbaka. Du är inte ensam om att ha drömresor, den tågresan svenskar drömmer om är icke förvånande Transsibiriska järnvägen.

Olika resvägar in till Mongoliet

Ett både spännande, roligt och billigt sätt att nå resmålet Mongoliet på är att ta Transsibiriska järnvägen från Sankt Petersburg alternativt flyg till Moskva och starta resan där. Väljer man startpunkten Sankt Petersburg kan man med fördel ta färjan över för en kostnad på ca 3000 kr tur och retur. Härifrån går anslutande tåg dagligen till Moskva för att förbindas med Transsibiriska järnvägen. Från Moskva går det två tåg i veckan mot Beijing och Vladivostok. Kostnaden för en fyrabäddskupé till Mongoliet ligger på ca 4300 tur och retur och priset är per person. Det finns förstås mycket dyrare lyxvarianter men är det resan eller målet som räknas? Upplevelsen kan vara målet!

Äta ombord

Resan Moskva till Ulan Baator tar ca 5 dagar enkel väg. Ombord på Transsibiriska järnvägen finns förstås restaurangvagn. Dock är menyn rätt begränsad. Ett ofta mycket bättre alternativ är att köpa måltiderna vid stationsstoppen. Vid varje station kommer kvinnor med hemlagad mat, bröd, piroger, soppor eller annan husmanskost. Både priset och smaken är oftast mycket bättre än vad restaurangvagnen kan erbjuda. Ät den nyinhandlade husmanskosten från matförsäljarna på stationerna direkt – det finns oftast inga bra kylförvaringsutrymmen för att spara maten på tåget. Sist men inte minst, njut av järnvägen och naturen som sveper förbi, ljuden och vyerna. Trevlig resa!