Skador inom ridsport

Man kan inte bortse från att det finns relativt många olyckstillbud inom ridsporten. Skadorna kan vara mer eller mindre allvarliga, men de inträffar. Men vilka är de vanligaste skadorna och kan man förhindra att skadorna inträffar?

De vanligaste skadorna

Många tror att skador inom hästsport bara uppstår när man rider, men så är inte riktigt fallet. Även när man hanterar en häst kan man bli biten, sparkad eller liknande. De allra vanligaste skadorna att drabbas av när det gäller hästar och ridsport är olika muskelskador, blödningar och benbrott. Det är inte alltid skadan ter sig så allvarlig, men man bör vara försiktig. Ibland är det nämligen så att en till synes liten skada kan utvecklas och bli mer och mer allvarlig med tiden.

Det är också vanligt att man skadar ansiktet och munnen i samband med hästskötsel. Ibland kan det behövas akut tandvård om en tand eller liknande slagits ut. Det kan vara klokt att ta reda på var närmaste tandläkare finns. En olycka sker snabbt och utan förvarning.

Rätt skyddsutrustning kan förhindra skador

I samband med hästskötsel är det också viktigt att man använder sig av korrekt skyddsutrustning. Det kan till exempel handla om hjälmar, bra skor och en bra väst. Många slarvar med att använda hjälmar och liknande när de leder hästen eller ryktar den i boxen men även då finns det risk att hästen bli rädd och sparkar eller hoppar åt sidan så att man träffas av den. När man rider kan hästen komma upp i relativt hög fart och om man ramlar av då kan fallet bli riktigt allvarligt. Om man rider i skogen kan man ramla på en sten och om den träffar huvudet kan man skadas allvarligt. En ridhjälm kan skydda huvudet från allvarliga skador. När det gäller resten av kroppen är en bra ridväst alltid bra att ha. Om hästen springer över dig eller om man ramlar av på ett hinder eller liknande ger västen ett visst skydd för de inre organen, revbenen och ryggraden. Det är dock viktigt att man ser till att västen är av rätt storlek och att den varken är för stor eller för liten för att den ska ge ett så bra skydd som möjligt.

Även ett par bra skor är viktigt att ha på fötterna. De förhindrar nämligen att man fastnar i stigbygeln om man ramlar av. Skon ska ha en klack och inte vara för bred. Det bästa är att köpa speciella ridstövlar eller ridskor, men som nybörjare kan även en vanlig känga med klack gå bra. Skor med stålhätta kan också vara väldigt bra när man rör sig mycket i stallet. Om en häst trampar en på tårna utan en stålhätta gör det ont och dessutom kan tårna skadas.