Hästpolo – en borgerlig sport?

Damer i vackra hattar, välklippta män i svindyra klockor och de uppfriskande, bubblande dryckerna under tälten i den gassande solen. Signalen går och lagen galopperar bort från gräset när chukkan är slut. Hästpolo har alltid ansetts som en sport för överklassen och i Argentina drar den in miljoner och anses som nationalsport.

Hästpolo anses som en dyr sport då hästarna kostar väldigt mycket pengar och att hålla ett pololag på en hög nivå kostar miljontals kronor varje år. Därför har sporten kommit att förbli en sysselsättning för eliten och vett och etikett utanför planen är lika viktigt som att göra bra ifrån sig på plan. Ja, t.o.m. journalisterna är artiga och avbryter inte när spelarna pratar, till skillnad från den folkliga hockeyn och fotbollen.

Nya målgrupper

På senare tid har dock hästpolo riktat in sig till nya målgrupper och människor med betydligt lägre inkomster, genom att hyra in sig i lag. Men trots allt är hästpolo fortfarande en borgerlig sport.

Reglerna

Man är två lag som med hjälp av långa klubbor ska få in en liten gummiboll i motståndarlagets mål. Liknas ungefär som bandy eller golf på hästryggen. Spelet körs på en stor gräsplan och efter och under matchen är det vanligt att publiken hjälper till att lägga tillbaka alla grästorvor som spelarna slagit upp med klubborna.