Säkerhet i stallet

Stallet är en plats där stora, kraftiga djur som hästar ska vistas på en begränsad yta tillsammans med vuxna människor, barn och ibland andra djur, som hundar. Det finns mycket som kan gå fel med en sådan kombination, varför det är viktigt att alla som vistas i stallet tänker på säkerheten.

En självklarhet för stallsäkerhet är till exempel att man inte springer i stallet. Det kan skrämma hästarna, vilket kan få förödande konsekvenser för de som vistas i boxarna. Även om man inte springer kan det dock vara bra att se till att man har halkfria golv i stallet, för både hästars och människors skull. Alla gångar i stallet ska också vara fria från redskap, vagnar och annat.

Det är alltid bra att ha en uppsättning verktyg tillgängliga i stallet, för att kunna åtgärda mindre fel man hittar direkt. Om man till exempel märker att en skruv sitter lös i en båsdörr kan man snabbt fixa det med en skruvdragare, så länge det finns en skruvdragare på plats. Självklart ska man också ha ett första hjälpen-kit lättillgängligt i stallet, ifall olyckan skulle vara framme innan man hinner åtgärda en säkerhetsrisk.

Man ska också tänka på att inte stå bakom hästarna – då utsätter man sig själv för det perfekta läget för att få en hästspark i huvudet eller kroppen. För att minimera risken för att hästen reagerar på ett sådant sätt, med häftiga rörelser som kan skada både hästen och människor, ska man alltid tala med hästen innan man går in i en box, så att den är beredd på att man kommer.